İçeriğe geç

Salome Meca 'da basit kiriş analizi

By Nedir Ymamov

Salome Meca üzerinde basit bir 3D modellenmiş bir kiriş çekme analizi yaptık. 200x20x20 boyutlarında bir çubuğun bir ucundan sabitledik ve diğer ucundan çubuk doğrultusunda 2000 birim kuvvet uyguladık.

 

Salome-meca herhangi bir birim sistemi kullanmıyor. Kullanıcılar istedikleri birim sisteminde giriş yapabilirler. Örneğin mm cinsinden boyutlandırılmış bir yapıda Elastisite modülü ve kuvvetlerde uygun birimlerle veilmelidir. Salome ve çoğu FEM programı rakamlarla işlem yapıp sonuçta bir rakam gösterirler birim analizini kullanıcıya bırakırlar.

Yaygın olarak mm cinsinden byutlandırılmış yapıya Elastisite modülü ve basınçlar MPa cinsinden ve kuvvetler N cinsinden uygulansada, farklı boyutlarla yapmakda mümkün. Bu konuda şu linkteki tablodaki herhangi bir satırı seçip analiz boyunca buna sadık kalmak oldukça kurtarıcı.

Örneğin bu model için tabloya bakarsak 200x20x20 boyutlaı var ve 2000 birim kuvvet var. Ayrıca Elastisite modülü 2.1e11 olarak girildi. Buna göre tabloya bakarsak ilk satırdaki kg-m-N ile modellenmiş olabilir. Buna göre yapımız 20mx20mx200m boyutlarında ve buna 2000N kuvvet uygulanmış. Ya da daha alt satırlarda göreceğiniz üzere g-mm-1e-6N olarak modellenmiş olabilir. Buna göre yapımız 20mmx20mmx200mm boyutlarında ve buna 2000 mikro Newton (Böyle bir kavram var mı emin değilim) kuvvet uygulanmış. Her ikisi içinde yapılan hesap aynı sonucu verir. İlkine göre yaptıysak sonuç ekranındaki yer değiştirmeler metre ifade ederken, 2.sine göre hesapladıysak sonucumuz milimetre cinsinden.