İçeriğe geç

CalculiX'de 1D ve 2D elemanlara kalınlık ve genişlik tanımlama

By Nuri Taytan

Sonlu elemanlar yöntemiyle, mühendislik yapılarını daha basit parçalara ayrıklaştırırken, yapıyı 1 boyutlu, 2 boyutlu ve 3 boyutlu parçalara ayırabiliriz. Bunların kendilerine göre avantajları var. 3 boyutlu fiziksel dünyanın elemanlarını daha düşük boyuta düşürerek, hem hesaplama  süresini hem de modelleme sırasındaki sürekliliği kolaylıkla çözebiliriz.

 

Karmaşık mühendislik yapıları 3D, 2D ve 1D elemanları aynı anda içerebilir. Örneğin Bir levha yüzey olarak modellenirken, onu destekleyen kirişler 1D eleman olarak modellenebilir.

Akla 3D elemanlarla modellemek daha doğru sonuçlar üretir gibi gelse de bu çoğu zaman doğru değildir. Çünkü 3 boyutlu elemanların birbirlerine temas ettikleri “node”‘larda sürekliliği sağlamak oldukça zordur ve elemanlar genelde eleman kalitesi olarak düşüktür. Örneğin 3mm kalınlığında ve 3 metre boyutunda kare bir levhayı düşünürseniz, eleman boyutunu kalınlık olan 3mm’den çok yüksek seçmeniz durumunda elemanlar bir boyutu 3mm olan diğier boyutu ise mesela 50mm olan şekil olarak çok bozuk bir eleman olacaktır. Bunun ürettiği sonuç hem süre olarak çok uzun hem de hatalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir