İçeriğe geç

Salome'de Doğal Frekans Analizi

By Nedir Ymamov

Tüm yapılar, kütlesi ve rijitliği ile bağlı olarak doğal frekansa sahiptir. Yapı, bu frekansda  yüklenmesi durumunda rezonansa girerek yıkıma uğrar. Belkide en meşhur olanı Tacoma köprüsünün başına gelenlerdir diyebiliriz. Rüzgarın, yapının doğal frekansına yakın bir frekansda yapıyı etkilemesiyle, büyütümlü olarak köprü salınarak en son kırıma uğramıştır.

Yapılar doğal frekansının üstünde veya altında çalışması için dizayn edilir. Doğal frekans civarında yüksek titreşim hissedilir. En gündelik örneği, araçların kalkışı sırasındadır. Araç motorları, araç şaselerinin doğal frekansının üstünde çalışması için dizayn edilmiştir. Genelde rölantide doğal frekansın alt bölgesinde çalışırlar. Bu sebeple kalkış esnasında doğal frekansdan geçilir ve titreşim hissedilir.

Araç kalkışında acemi şöförler bu anı iyi ayarlayamadıklarından çoğunlukla çok sarsarak arabayı stop ettirebilirler. Doğal frekans, salıncakta sallanan birini salınım frekansı ile aynı frekansda sallamanız şeklinde düşünülebilir. Böylece salınım gittikçe artar. Bu frekansdan farklı bir frekansda salınımı sürdürürseniz, bu bozucu etki yaparak salınımı sonlandırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir